EU:n metsäkatoasetukselle 12 kk lykkäys

Forest

Mielenkiintoa herättäneestä EU:n metsäkatoasetuksen voimaantulon 12 kuukauden lykkäyksestä äänestettiin tiistaina 17.12.2024 Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa. Merkittävä enemmistö parlamentin jäsenistä (546) äänesti lykkäyksen ja EPP:n aloitteesta neuvotellun position puolesta.

Europarlamentaarikko Aura Salla pitää tärkeänä, että yritysten ja teollisuuden toivoma lykkäys saatiin vihdoin voimaan ja edellyttää, että komissio tekee tarvittavat toimet asetuksen toimeenpanon käynnistämiseksi seuraavan vuoden aikana.

”EPP:n poikkeuksellinen vaatimus avata neuvottelut uudestaan johtui tarpeesta karsia turhaa byrokratiaa ja varmistaa, että yrityksillä ja teollisuudella on realistiset mahdollisuudet täyttää asetuksen vaatimukset. Komissio ei ollut valmis toimeenpanemaan asetusta ja on myöntänyt tarpeen korjata asetuksen valuviat”, MEP Salla toteaa.

Metsäkatoa koskevaa lakia lykätään, lakimuutoksia suunnitellaan.

”Tämä on voitto, jota EPP-ryhmä on ajanut. Onnistuimme lykkäämään metsäkatoa koskevan lain täytäntöönpanoa vuodella, mikä antaa eurooppalaisille yrityksille, metsänhoitajille ja maanviljelijöille heidän tarvitsemansa suunnitteluvarmuuden ja suojaa heitä liialliselta byrokratialta”, sanoi Euroopan parlamentin jäsen Christine Schneider, joka on Euroopan parlamentin pääneuvottelija metsäkatoa koskevasta laista.

EPP-ryhmä vaati kuitenkin muutakin kuin lykkäystä. ”Euroopan komissio on sitoutunut ajantasaistamaan metsäkatolain vuoden kuluessa. Tämä on EPP-ryhmän ansiota”, Schneider selitti. ”Ensinnäkin tuotteiden alkuperää jäljittävät tietojärjestelmät ja riskiluokitusjärjestelmä otetaan käyttöön vähintään kuusi kuukautta ennen lain voimaantuloa. Toiseksi vuodesta 2028 alkaen maat, jotka harjoittavat kestävää metsänhoitoa ja jotka eivät ole osoittaneet metsäkatoa, voivat vapautua tarpeettomasta byrokratiasta”, Schneider jatkaa.

”Varmistimme, että uusi laki tekee sen, mitä sen on tarkoitus tehdä: vähentää laitonta metsäkatoa. Emme saa rangaista niitä, jotka jo hoitavat metsiä kestävästi. Meidän on autettava heitä jatkamaan sitä”, Schneider totesi lopuksi.