MEP Aura Salla: EU:n digilainsäädäntö on kädetön Venäjän ja Kiinan vaikuttamisyritysten edessä

Aura Salla

Europarlamentaarikko Aura Sallan (kok. / EPP) mukaan EU:n digilainsäädäntö on epäonnistunut torjumaan Venäjän ja Kiinan vaikuttamistoimintaa Euroopassa. Kiinalaisen TikTokin kautta Romaniassa toteutettu vaalivaikuttaminen on huolestuttava esimerkki hybridivaikuttamisesta Euroopassa ja EU:n vastatoimien heikkoudesta. Sallan mukaan EU:n on aika keskittyä todellisten turvallisuusuhkien, kuten kiinalaisen TikTokin, torjumiseen aidosti vaikuttavin keinoin.

EU- ja NATO-jäsenmaa Romanian perustuslakituomioistuin on joutunut mitätöimään presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulokset. EU:n digilainsäädännöllä ei kyetä torjumaan kiinalaisen TikTokin kautta tapahtuvaa vihamielisten valtioiden vaikuttamista demokraattisissa vaaleissa. Mikäli kiinalainen TikTok ja Elon Muskin X kieltäytyvät noudattamasta EU:n digilainsäädäntöjä, jää varteenotettavaksi vaihtoehdoksi kyseisten sovellusten kieltäminen EU-alueella,” toteaa digitaaliseen markkinaan erikoistunut europarlamentaarikko Aura Salla.

Suurin haaste digitaalisten palveluiden asetuksessa (DSA) on ollut alusta lähtien, että se ei huomioi erilaisten alustojen toiminnallisuuksia, miten niillä tehdään rahaa ja miten ne pystyvät kiertämään asetusta. EU on ollut vuosikausia huolissaan yhdysvaltalaisten yritysten toiminnasta Euroopassa ja rakentanut erilaisia mekanismeja datan jäljitettävyyteen ja hallintaan. Samaan aikaan kiinalaiset yritykset ovat saaneet huoletta siirtää käyttäjiensä dataa kehittääkseen omaa teknologiaansa. Seurauksia nähdään nyt Romanian vaaleissa.

TikTok on kiinalainen alusta, joka kerää käyttäjiltään käyttäytymisdataa, jolla se pystyy tekemään propagandakoneistostaan entistä vaikuttavampaa. Kiina tarjoaa suoran alustan Venäjälle käyttää tätä koneistoa omiin hybridivaikuttamisoperaatioihinsa. Kaikkien TikTok-käyttäjien tulee tietää, että jokainen applikaation avaaminen tai siellä olevien tilien selaaminen syöttää kultahippusia Kiinalle ja sitä kautta Venäjälle, joka käy brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainassa ja pyrkii vaikuttamaan EU:n kokonaisturvallisuuteen monin eri tavoin,” europarlamentaarikko Salla avaa.

EU:n digitaalisia palveluita koskeva lainsäädäntö rakennettiin muun muassa digitaalisilla alustoilla haitallisen sisällön leviämistä vastaan. Asetus määrittää säännöt, joiden tarkoituksena on suojella käyttäjiä laittomilta palveluilta, sisällöiltä sekä tavaroilta. Asetus on rakennettu sen pohjalle, että käyttäjät voivat ilmoittaa laittomuuksista ja alustojen on lisättävä läpinäkyvyyttä sekä tehdä valitusmekanismeistä helppokäyttöisiä ja maksuttomia, mikäli ne rajoittavat käyttäjien sisältöä.

Euroopan komissio on ottanut TikTokin erityistarkkailuun koskien Romaniassa tapahtunutta vaalivaikuttamista. Pelkällä tarkkailulla ei ole vaikutusta, mikäli alusta saa edelleen toimia unionin alueella vapaasti.

Digitaalisten palveluiden asetus on keino analysoida julkista dataa alustoilta, jotka haluavat sitä antaa ja sääntöjä noudattaa. Monille yhdysvaltalaisille yrityksille sääntöjen noudattaminen on hyvää julkisuutta ja ne haluavat sitä tehdä. Elon Muskin X tai kiinalainen TikTok eivät sen sijaan selvästi näe sääntöjen noudattamisen tuottavan lisäarvoa heille, käyttäjille saati mainostajille, joten he jättävät säännöt huomioimatta. EU:lla ei ole tällä hetkellä vaikuttavia keinoja puuttua tähän,” Salla päättää.

Lisätietoja

Aura Salla

europarlamentaarikko, valtiotieteiden tohtori

0032 2 28 45736 (Brussels)

0033 3 88 1 75736 (Strasbourg)

Jarkko Nissinen

Jarkko Nissinen

erityisavustaja

+32 472 26 4142