Aura Salla: Miksi Euroopan digitaalisten yhtenäismarkkinoiden suvereniteetti on turvattava

Aura Salla

EPP-ryhmä järjesti keskiviikkona 11.9.2024 sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta IMCOssa kuulemisen suvereniteetista digitaalisilla sisämarkkinoilla. Euroopan talouden suvereniteettia uhkaavat kauaskantoiset teknologiset ja geopoliittiset muutokset. Tällaisessa uhkaavassa ympäristössä tilaisuus muokata Euroopan digitaalista tulevaisuutta sulkeutuu nopeasti, kun otetaan huomioon, että maailmanlaajuinen kilpajuoksu tekoälystä on jo täydessä vauhdissa. Digitaalinen suvereniteetti on keskeissä roolissa Euroopan talouden tulevaisuudesta päätettäessä.

Mielestäni yliregulaatio ja markkinoiden pirstoutuminen ovat kaksi suurinta haastetta, joita EU:n digitaaliset sisämarkkinat kohtaavat. Yritykset voivat kohdata jopa 27 eri tulkintaa samasta laista kansallisten implementoinnin seurauksena, mikä johtaa korkeisiin kustannuksiin ja monimutkaisuuteen. Samaan aikaan EU on viime kaudella keskittynyt luomaan yhä enemmän sääntelyä ilman selkeää suunnitelmaa siitä, miten ne sovitetaan yhteen. Lopputulos kuormittaa eurooppalaisia yrityksiämme, ellemme ryhdy toimiin. Yliregulaatio vähentää kannustimia investoida innovaatioihin. Monimutkaiset menettelyt teollis- ja tekijänoikeuksien (IPR) osalta lannistavat keksijöitä ja estävät yrityksiä kasvamasta EU:ssa.

  • Meidän on varmistettava, että Euroopassa on koordinoidumpi ja yhtenäisempi digitaalinen infrastruktuuri, erityisesti tekoälyn ja pilvipalveluiden osalta. Meidän on oltava valmiita kvanttilaskentaan ja siihen, mitä tulevaisuudessa on edessä.
  • Meidän on vähennettävä päällekkäistä ja tarpeetonta sääntelyä, joka voi tukahduttaa innovaation. Erityisesti tekoälyn osalta GDPRsoveltamista tekoälyn kehittämiseen on tarkasteltava. Tämä on asetettava uuden komission prioriteetiksi, ja sitä varten on nimettävä oma komissaari viemään asiaa eteenpäin.
  • Sääntelyn yksinkertaistaminen ei tarkoita turvallisuuden, laadun tai kuluttajansuojan heikentämistä. Tarvitsemme parempia sääntelyvaikutusten arviointeja, jotta uudet lait eivät tukahduttaisi innovaatioita tai jäisi toteuttamiskelvottomiksi, erityisesti kehittyvien teknologioiden osalta. Arvioinnit tulisi voida tehdä nykyistä nopeammin ja avoimemmin.
  • Tekoälyjärjestelmien koulutusdatan saatavuus on olennainen tekijä. Miten seuraava komissio voi parantaa tätä?