Yhdysvaltojen päätös asettaa tulleja EU:lle on huono uutinen. Se koskettaa laajasti ja on huono sekä yrityksille että kuluttajille.
Vapaakauppa ja avoimet markkinat ovat vuosien ajan tukeneet vakautta ja vaurautta Euroopassa, mutta nyt olemme toisenlaisen tilanteen edessä. On muistettava, että Yhdysvallat on liittolaisemme, mutta samalla EU:n on vastattava voimakkaasti tulleihin – farkut ja bourbon eivät tällä kertaa riitä vastatoimina.
Digitaaliset palvelut joutuvat väistämättä tarkastelun alle. Tällä hetkellä Eurooppa on liian riippuvainen yhdysvaltalaisista suurista teknologiayrityksistä, eikä EU:n sääntely edesauta tilannetta. Meidän on luotava edellytyksiä eurooppalaisille yrityksille kasvaa ja skaalautua – muuten jämähdämme ja jäämme jalkoihin samalla kun yhdysvaltalaiset yritykset porskuttavat eteenpäin.
Tällä hetkellä eurooppalaiset start-upit kamppailevat rajoitetun datan saatavuuden, pirstaloituneiden markkinoiden, vähäisen riskipääoman ja osaajapulan kanssa – ja kaiken huipuksi niiden taakkaa lisää raskas sääntely.
Yksi tärkeä huomio EU:n lainsäädännöstä: Se koskee kaikkia. DMA, DSA ja tekoälyasetukset antavat raamit yrityksille ja siksi niitä on toimeenpantava hyvin. Meidän on oltava rohkeita tekemään muutoksia esim. GDPR:n osalta ja arvioitava, miten lainsäädäntö vaikuttavaa eurooppalaisiin yrityksiin. Esimerkkinä Booking. com, jonka kasvu on uhattuna juuri silloin, kun kilpailukykyä tarvitaan eniten.
Johtopäätös: Hallitsemattomalla sääntelyllä ammumme itseämme jalkaan. Meidän on annettava huipputeknologialle ja yrityksille tilaa ottaa riskejä, kasvaa ja menestyä globaalisti.
Viesti komissiolle: Ei enää uusia digisäädöksiä. Selkeyttäkää ensin nykyiset, valvokaa niitä järkevästi ja lopettakaa eurooppalaisten yritysten ja innovaatioiden estäminen.