Siirry suoraan sisältöön

Omin sanoin

Aura Salla | Kuvaaja: Ahu Yigit (2022)

Arkea ja elämää

Olen intohimoinen matkustaja, hyvän kirjallisuuden, etenkin elämäkertojen sekä laadukkaiden tv-sarjojen ja elokuvien suurkuluttaja. Onni muodostuu minulle perheestä ja ystävistäni sekä siitä, että saan oppia jatkuvasti uutta ja toteuttaa unelmaani paremmin voivan Suomen ja järkevästi yhtenäisemmän Euroopan rakentamiseksi. Tavoitteeni on saada työskennellä suomalaisen yhteiskunnan kehittämisen sekä Eurooppa-politiikan parissa ja rakentaa paremmin toimivaa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa sekä vahvaa Eurooppaa meidän suomalaisten hyväksi. Rentoudun sekä lataan akkujani tällä hetkellä kuntopyöräilemällä, satutettuani selkäni maratoonin jälkimainingeissa, ja treenaamalla pilatesta äänikirja tai hyvä musiikki seuranani.

Synnyin Lappeenrannassa, jossa lapsuuden perheeseeni kuuluivat äiti, isä ja kuusi vuotta nuorempi sisko. Äitini työskenteli koulutussuunnittelijana vapaan sivistystyön parissa ja isälläni oli oma rakennusinsinööritoimisto. Lapsuuden ja nuoruuteni vapaa-ajat vietin pesäpallokentällä ja tanssiharrastuksen parissa. Nykyisin perheeseeni kuuluu aviomieheni, joka työskentelee kansainvälisen politiikan tehtävissä sekä vuonna 2021 syntynyt poikamme ja vuonna 2023 syntynyt tytär.

Kohti politiikkaa

Kiinnostuin politiikasta 15-vuotiaana päästessäni mukaan nuorisovaltuustoon. Luettuani Karl Marxin Pääoman ensimmäisen osan ja kahlattuani läpi puolueiden vaaliohjelmia liityin kokoomukseen. Poliittisen historian sekä erilaisten ajatusmallien ja ideologioiden tunteminen ovat olleet elämänkokemukseni lisäksi se pohja, jolle olen oman maailmankuvani ja poliittisen näkemykseni halunnut rakentaa. Vapauden ja vastuun välisen tasapainon tavoittelu sekä yksilönvapauden korostaminen nousivat minulle keskeisimmiksi puoluevalintani perusteiksi.

Lukion jälkeen suoritin asepalveluksen Tikkakoskella Ilmavoimien viestikoulussa. Kotiuduin reservin kersanttina 2004, jonka jälkeen työskentelin Upinniemen varuskunnassa sopimussotilaana.

Opiskelin pääaineenani valtio-oppia Turun yliopistossa sekä Eurooppa-politiikkaa, johtamista ja poliittista historiaa Helsingin yliopistossa. Opintojeni ohella työskentelin Helsingin keskustan Stockmannilla myyjänä kuusi vuotta. Samalla suoritin kaksi opintoihini kuuluvaa työharjoittelua, toisen Euroopan Parlamentin Suomen-tiedotustoimistossa ja toisen Elinkeinoelämän valtuuskunnassa EVA:ssa.

Ennen valmistumistani vahvistin kielitaitoani ja Eurooppa-osaamistani lukemalla EU:n talous- ja ulkopolitiikkaa Saksassa Leipzigin yliopistossa. Ennen Saksan-vuottani ja valmistumiseni jälkeen työskentelin eduskunnassa eduskunta-avustajana, mistä siirryin keväällä 2012 helsinkiläiseen viestintätoimistoon työskentelemään EU-viestintään erikoistuneena viestintäkonsulttina ja projektipäällikkönä. Toimin samalla Helsingin Kokoomuksen valtuustoryhmän jäsenenä, varavaltuutettuna ja teknisen lautakunnan varapuheenjohtajana.

Aura Salla | Kuvaaja: Ahu Yigit (2022)

Arjen järkeä, kansainvälistä osaamista

Elokuun alussa 2014 aloitin työt talous ja raha-asioista sekä eurosta vastaavan talouskomissaari Jyrki Kataisen kabinetissa Euroopan komissiossa. Marraskuusta 2014 lähtien työt jatkuivat uudessa komissiossa työstä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavan komission varapuheenjohtaja Kataisen kabinetin jäsenenä. Kesällä 2016 sain kutsun siirtyä puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimiin European Political Strategy Centreen (EPSC) jossa toimin ulkopolitiikan neuvonantajana maaliskuuhun 2020 asti. Vuosina 2018-2020 toimin myös Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajana. Toukokuussa 2020 aloitin työt Brysselissä Metan EU-asioista vastaavana yhteiskuntasuhdejohtajana.

Keväällä 2023 asetuin ehdolle eduskuntavaaleissa Helsingin kokoomuksen ehdokkaana ja tulin valituksi eduskuntaan 4189 äänellä. Vielä kerran lämmin kiitos minua äänestäneille ja tukeneille lukemattomille ihmisille. Arjen järki ja kansainvälinen osaaminen saadaan hyvään käyttöön eduskunnassa.

Koulutukseltani olen valtiotieteiden tohtori Turun yliopistosta. Väitöskirjassani tutkin komission roolin muutosta eurokriisin vuosina 2010-2014. Olen toiminut vierailevana luennoitsijana muun muassa Harvardin yliopistossa Euroopan talouspolitiikasta ja vuonna 2018 minulle tarjoutui mahdollisuus aloittaa vierailevana tutkijana Pariisin École des ponts Paris Tech yliopistossa, kiertotalouden tutkimuskeskuksessa.

Kesäkuussa 2024 sain suomalaisten luottamuksen toimia europarlamentaarikkona. Työssäni meppinä haluan keskittyä järkevämmän EU:n asiantuntijana talouteen, turvallisuuteen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Lisää arvoistani ja poliittisesta ajattelustani näillä sivuilla sekä podcastissa ja blogissani. Ota yhteyttä: aura.salla(a)eduskunta.fi